Kutyaovi.hu

Milyen kutyát?

Talán még nem késő egy kis segítség a jövendő társ kiválasztásához. Aki még most fontolgatja, hogy választ magának kutyát néhány kérdés és válasz..

Az első és igen fontos kérdés, mekkora legyen a kutyánk?

Kis testű, közepes testű, vagy nagytestű kutyát válasszunk. A kis testű kutyák kb 25 cm marmagasságúak és maximum 9 kg tömegűek. A közepes testű kutyák marmagassága kb 45 cm testtömege 20-22 kg. A nagytestű kutyák pedig akár a 50-60 kg-ot is nyomhatnak, a marmagasságuk pedig elérheti a 86 cm-t is. Miután a testnagyság kérdésében meg tudtunk állapodni, egy másik fontos dolgot kell eldönteni.

Fajtatiszta, vagy keverék kutyát szeretnénk-e?

Rengeteg érv van mindkettő mellett, és ellen is. A fajtatiszta kutya választása esetén elég jól megjósolható a leendő társunk jelleme, és külleme. A keverék kutyák esetében van némi bizonytalanság. Amennyiben ezen a kérdésen is túljutottunk, következik egy igazán izgalmas kérdés.

Honnan legyen a kölyök?

Tenyésztőtől? Menhelyről? Vagy valamelyik fajtamentőtől, vagy ne adj' isten a harmadik szomszéd véletlen párosodott kutyájától? Az első két lehetőség bármelyikét választhatjuk. Ha tenyésztőtől vesszünk akkor elég sok információt kapunk a lelendő társunkról. A korábban itt született kutyákról is megfelelő információkhoz tudunk jutni. A kutya vásárlására és hazavitelére fel tudunk készülni, a kölyköt születésétől kezdve figyelemmel tudjuk követni, lehetőségünk van kiválasztani a nekünk leginkább megfelelő kölyköt. Amennyiben menhelyről hozunk el kölyköt, akkor az ott lévő szakemberektől kapunk információkat a kutyáról. A fajtamentőkhöz általában elhagyott, elcsavargott, vagy valamilyen abnormális viselkedést mutató kutyák kerülnek. Ezért  első kutyásnak ez szerintem nem igazán javasolható. Ezen kutyák befogadására csak tapasztalt kutyás vállalkozzon. Sok benne a rizikó. Harmadik szomszéd véletlen kölyköt abszolút nem tudom javasolni. Ne erősítsük a felelőtlen kutyatartást. Még egy igen fontos kérdés van amire mihamarabb válaszolnunk kell.

Ivartalanítsunk, vagy ne?
Amennyiben nem akarunk tenyészteni, akkor az ivartalanítás nagyon sok problémától meg tud óvni bennünket. Ivartalanítsunk.

Ezek csak a legfontosabb induló kérdések. Lehet még ezt tovább is folytatni, de ha ezekre az alap kérdésekre már határozottan tudjuk a választ akkor mehetünk a kölyökért.

Kugyaóvodánkban szivesen adunk javaslatot, tanácsot a leendő társ kiválasztásában.