Kutyaovi.hu

Hírek

Sokkal könnyebb dolgom volt az engedelmes tanfolyam során mert jártunk kutyaoviba! Köszönöm!

Kiss Jolán, Zsömi gazdája

A kiállításokon a többi hasonló korú kutyához képest Vénusz sokkal nyugodtabb. Hiszem, hogy ez a kutyaovi eredménye.

Varró Nikolett tenyésztő

Én is és kutyám is köszönjük a kiváló társaságot, amit a kutyaoviban kaptunk. Igazán jó időtöltés...

Sári, Fifi gazdája

Bemutatkozás

A kutyaovi.hu a miskolci „Ha megszelídítetted gondoskodj róla” Közhasznú Egyesület kutyaiskolája keretében működő kutyaóvoda honlapja.

 

Mogyorósi István

aranykoszorús mesterkiképző

Iskolavezető

 

A MEOE-s pályafutásomat szinte gyermekként kezdtem, mint sportkutyás, majd később, mintegy 35 évvel ezelőtt a MEOE Miskolci Szervezet kutyakiképző iskola vezetője lettem. 2 év elteltével a Miskolci tagság bizalmat szavazott és két választási cikluson át a Miskolci Szervezet titkáraként tevékenykedtem.
Bizonyos okok miatt rövid időre passzív maradtam a MEOE életében, majd 1998-ban többen megkerestek azzal a kéréssel, hogy induljak a következő választáson, mint elnök. A felkérést elfogadtam és tulajdonképpen ezen időtől vagyok a Miskolci Szervezet elnöke. Miskolcnál maradva a vezetésem alatt álló kutyakiképző iskola folyamatosan szervez és képez tanfolyamrendszerben kutyákat, melyek a tanfolyam végén sikeres vizsgát tesznek. 
Az évek folyamán megszereztem a bronz, ezüst, majd az aranykoszorús mesterkiképzői címet ill. sikeres munka teljesítménybírói vizsgát tettem. Kedvenc kutyáim a munka típusú kutyák, ezen belül a német juhászkutya, dobermann, rottweiler, de óriási örömmel járok vadászni vizsláimmal, melyek közül a keményebb, karakteresebb drótszőrű német vizslát helyezem előtérbe. A Miskolci Szervezet életében először elnökségem alatt sikerült először CACIB kiállítási jogot megszerezni, majd ennek pozitív értékelése óta azóta is két évenként kapjuk meg ezt a lehetőséget. Könnyű dolgom van a kiállítás szervezésében, hiszen elvhű kutyások segítik munkámat a régi és új vezetésben egyaránt. Végezetül,. de nem utolsó sorban szeretném megköszönni az ország kutyásainak bizalmát, hiszen óriási büszkeséggel mondhatom, hogy harmadik ciklusban választanak országos elnökségi taggá.

 

Zsóri Zsolt

A magyar fajta kutyák kedvelője. A kutyák kölyökkori szocializációjának nagy híve, bronzkoszorús mesterkiképző. De miért éppen a kutyaovi?


"A kutyákkal való foglalkozásaim alkalmával nagyon sokszor találkoztam az elmaradt, vagy hibás szocializációval. A gazdák sokszor a legjobb szándéktól vezérelve követik el a hibákat.  Ezért választottam az óvodának nevezett szocializációs tréninget. De nem csak a kölyökkutyákkal foglalkozom, hanem a felnőtt kutyák képzésében is aktívan részt veszek. "

 
Bernyiscsek István

Az állatokkal való kapcsolatom elég korán 3-4 évesen kezdődött, azóta is tart. Kutyám mindig is volt, foglalkoztatott az őszintetőségük, a hűségük a gazda iránt.Mivel az ember életében is vannak korszakok, úgy az enyémben is eljöttek azok az idők amikor elkezdtem, kiállításokra, versenyekre, kutyás bemutatókra járni, mint látogató. Nagyon tetszett a látvány, az összhang az ember és a kutya között. 1988-ban katonáskodásom alatt részt vettem Dunakeszin egy katonai alapkutyás képzésen, amin eldöntöttem, nem csak nézője és résztvevője, hanem pillére, segítője és képzője akarok lenni a kutyák képzésének, bemutatókra való felkészítésének.Ezek után több képzésen is részt vettem, ahol elsajátítottam a kinológiai és etologiai ismereteket, melyeket a képzések során alkalmazni tudok, és látom, felismerem a  kutyák idegtípusait, viselkedési formáját, alkalmazkodási képességeit a gazdához, a vezetőhöz mérten. Az iskolánkban az ember és a kutya közötti kapcsolatot, viszonyt bensőségessé, élhetővé, emberbarátivá szeretnénk tenni.Amikor már két dobermann saját képzésén túl voltam, melyek Champion, és IPO II. vizsgával rendelkeztek, akkor döntöttem el, hogy fajtát váltok. 1997–ben vettem (megmentettem az elpusztulástól egy 5,5 hónapos 8 kg-os) németjuhász kutyát, akit saját magam képeztem ki. Első alkalommal, amikor a kutyaiskolába – kezdőként -kimentünk a haladó csoportba állított az iskola vezetője, ugyanis a kutyám, saját képzés alapján olyan szinten volt, hogy egy végzős iskolai szintet megtudtunk ütni. Ez a dolog nagy boldogsággal és örömmel töltött el. Ezeken felbuzdulva még elmentem pár tanfolyamra, amelyek a kutyák képzéséről szóltak. Ezek a tanfolyamok már nem a kutyákról szóltak, hanem az emberekről, akik ugyanis a kutyáktól függenek (mentőkutya, rehabilitációs kutya). Mivel tisztában vagyok a kutya képességeivel, ezért úgy döntöttem, hogy én nem feltétlenül a kutyát szeretném képezni, hanem inkább az embernek van szüksége arra, hogy közelebb kerüljön a saját kutyájához, mivel a kutya ösztönlény. Igaz mondás, hogy az embernek nagyobb szüksége van a kutyára, mint fordítva! 

Bodó Barbara

„-Jó, jó, de hogyan? - kérdezte a kis herceg.

- Sok-sok türelem kell hozzá - felelte a róka. - Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz...”

Első saját kutyámat 16 éves koromban kaptam, akivel hamarosan elkezdtünk kiállításokra és kutyasuliba járni. Ő egy angol szetter volt, nagyon kedves és szófogadó, engedelmes kutya lett belőle. Amikor családi házba költöztünk, akkor azt gondoltam, hogy szeretnék egy nagy és komoly kutyát. Ekkor vásároltam egy német dogot. Majd egy éven belül lett egy standard szálkás szőrű tacskóm is. Mindkét eb a kutyasuli rendszeres látogatója lett, és én gyakorolhattam rajtuk a kiképzés alapjait. Rájöttem, hogy nem a kutya mérete határozza meg a viselkedését, a kiskutyák életében is fontos az engedelmesség. A gazda szavára hallgató kutyák sokkal szabadabban élhetik életüket. Jelenleg egy orosz fekete terrierem van, aki már munkavizsgával is rendelkezik. Kutyáim képzése során kedvet kaptam, hogy megmutassam az embereknek hogyan taníthatják meg kedvencüket az engedelmesség alapjaira, felnőttebb életre. Ölebtréning keretein belül kistestű kutyával rendelkező gazdikat oktatok kutyanevelésre.